Πρόκληση Σκοπιανών στον ΟΗΕ

Διπλωματικό επεισόδιo σημειώθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν ο προεδρεύων προσφώνησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», παρά την έντονη επισήμανση του μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της 62ης Γενικής Συνέλευσης, Σερτζάν Κερίμ, Σκοπιανός στην καταγωγή, καλώντας στο βήμα τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, τον προσφώνησε ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο πρέσβης Ιωάννης Μουρίκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, προχώρησε στην επισήμανση ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, η ΠΓΔΜ είναι μέλος του ΟΗΕ ως ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κερίμ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ευχαρίστησε τον κ. Κερίμ και κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Με η χωρίς επισήμανση το όνομα της χώρας μου είναι και θα είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ελληνική αντίδραση

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην προσφώνηση της ΠΓΔΜ με το όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τον σκοπιανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «απαράδεκτη στάση, που έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

«Ο κ. Κερίμ, με την σημερινή του στάση, ενεργώντας καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησής του, έπληξε ανεπανόρθωτα και για όσο χρόνο θα ασκεί τα καθήκοντα του, το κύρος και την αξιοπιστία του ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δεν σεβάστηκε Αποφάσεις του ιδίου του οργάνου του οποίου προεδρεύει αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι «η απαράδεχτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των Σκοπίων».

Πηγή: cosmo.gr

~ από Αποστόλης στο 25 Σεπτεμβρίου, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: