«Να γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα»

 

Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ζήτησε χθες από την έδρα της UNESCO κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Χαρακτηρίζοντας «οικουμενικό» το αίτημα της επιστροφής, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι η ομιλία του συνέπεσε με την ημερομηνία γέννησης της Μελίνας Μερκούρη, για την οποία η επιστροφή των γλυπτών ήταν στόχος ζωής.

Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του: «Εχοντας πίστη στις αξίες τις οποίες τα μεγάλα μουσεία πρεσβεύουν και θεωρώντας ότι δημιουργείται τελευταία ένα θετικό κλίμα, θέλω να ελπίζω ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας. Το αίτημα της επιστροφής είναι αίτημα οικουμενικό και πάντοτε επίκαιρο».

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι «μαζί με τις αγορές παγκοσμιοποιήθηκε και η ανθρώπινη δυστυχία». Αυτό ήταν το σημείο της ομιλίας του που προκάλεσε την εντονότερη φόρτιση στο ακροατήριό του.

Το αίτημα για «πλήρεις και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση», για την εμπέδωση μιας «οικολογικής δημοκρατίας» και για μη επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν τα θέματα που έθιξε ο Ελληνας Πρόεδρος. Προσκεκλημένος του γενικού διευθυντή της UNESCO, κ. Κοϊχίρο Ματσουούρα, για να απευθυνθεί στη Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού, ο κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι «η Παιδεία πρέπει να πάψει να είναι προνόμιο των εχόντων εις βάρος της εκπαίδευσης των αξιών».

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα στενόχωρο» το γεγονός ότι «η πρόσβαση στην εκπαίδευση, ειδικά στην ποιοτικότερη, εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες και τον τόπο γέννησης». Μιλώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος «στο όνομα της ανάπτυξης», είπε ότι «όσοι αδιαφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια υφίστανται σήμερα τις επιπτώσεις της συλλογικής ανοχής». Και πρόσθεσε:

«Στη χώρα μου ζήσαμε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι. Κάηκαν άνθρωποι, χιλιάδες στρέμματα γης, ζώα, δάση. Η στράτευσή μας δεν μπορεί πια παρά να είναι στον αγώνα να μην υπάρξουν άλλα θύματα της περιβαλλοντικής καταστροφής». Εντονη αναφορά έκανε στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η ανησυχία των δυτικών κοινωνιών για τα καραβάνια των προσφύγων γίνεται πολλές φορές έναυσμα για τη δημιουργία κρατών-φρουρίων. «Οσο υπάρχει φτώχεια και απελπισία στον κόσμο, τόσο θα υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα», κατέληξε. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθησία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι επιλεκτική –όπως υποστήριξε- «τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες».

Και τόνισε: «Ολο και περισσότερο, σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου, με νέους τρόπους και αυξανόμενη ένταση, παραβιάζονται ατομικές ελευθερίες και απαξιώνεται η έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κατά τον κ. Παπούλια, «πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση. Αγνοεί την Ιστορία όποιος πιστεύει ότι με εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα οικοδομεί ειρήνη ή προστατεύει την ασφάλειά του». Η πρόσκληση του κ. Παπούλια στην UNESCO συνέπεσε με την εκλογή του Ελληνα πρέσβη κ. Γιώργου Αναστασόπουλου στην προεδρία της Γενικής Διάσκεψης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ελεύθερος τύπος

~ από Αποστόλης στο 22 Οκτωβρίου, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: