Επαναπατρισμός 94 αρχαίων

94 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ της νεολιθικής εποχής που είχαν κλαπεί το 1985 στη Λάρισα επέστρεψαν στην κοιτίδα τους, τα οποία παρουσίασε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης.Το Μάιο του 1985 155 αρχαία αντικείμενα, εξαιρετικά δείγματα της νεολιθικής εποχής, κλάπηκαν σε ένοπλη ληστεία από την οικεία του κατόχου τους, κ. Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου στη Λάρισα.

Στόχος ήταν να προωθηθούν προς πώληση σε μουσείο του Μονάχου από μέλος γνωστής σπείρας αρχαιοκαπήλων. Το Μάρτιο του 1986, πολλά από αυτά εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία του Μονάχου. Ακολούθησε και δεύτερη κατάσχεση σε άλλη ομάδα αρχαίων που περιλάμβανε, επίσης, αρχαιότητες της Συλλογής Θεοδωρόπουλου που προσφέρονταν προς πώληση.

Για τη διεκδίκηση των κατασχεθέντων αρχαίων ορίστηκε τον Απρίλιο του 1993 δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να μας εκπροσωπήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον των γερμανικών αρχών.

Η υπόθεση που είχε παραπεμφθεί στις καλένδες όλο αυτό το διάστημα, ανακινήθηκε και πάλι τον Απρίλιο του 2007 από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

Διορίστηκε εκ νέου δικηγόρος, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία διεκδίκησης.

Τον Αύγουστο του 2007 το Ειρηνοδικείο Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στο Ελληνικό κράτος των αρχαίων, τα οποία φυλάσσονταν στην Κρατική Δικαστική Υπηρεσία της Βαμβέργης.

Τα αρχαία επαναπατρίστηκαν στις 19.10.2007 και φυλάσσονται προσωρινά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο κ. Λιάπης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να έρθει σε πέρας η επιχείρηση για τον επαναπατρισμό των 94 σπουδαίων νεολιθικών αντικειμένων μαζί με τον αρχικό κάτοχό τους κ. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος. Σύντομα, τα αρχαία αντικείμενα θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας όπου και ανήκουν.

Ο κ. Λιάπης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον προκάτοχο του Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος είχε την πολιτική βούληση και την επιμονή προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, που όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο νέο του υπουργείο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Ναυτεμπορική

~ από Αποστόλης στο 2 Νοεμβρίου, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: