Η ζωή στη Γη εξαφανίζεται

Ένα στα τέσσερα θηλαστικά, ένα στα οχτώ πουλιά, 1/3 όλων των αμφίβιων και 70% των καταγεγραμμένων φυτών παγκοσμίως εμφανίζονται πλέον στην «Κόκκινη Λίστα» των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών του πλανήτη.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Οικολογικής Προστασίας (IUCN), η οποία κάθε χρόνο δημοσιεύει την «Κόκκινη Λίστα» των υπό εξαφάνιση φυτών και ζώων, οι δείκτες των ειδών που απειλούνται με αφανισμό είναι μέχρι και 10,000 μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο βασικός παράγοντας της συνεχούς μείωσης των βιοτόπων, γεγονός που εντείνει την εξαφάνιση των ειδών. Η αστικοποίηση, η γεωργία και η καταστροφή των δασών σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό των ζώων και φυτών του πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή στη λίστα συγκαταλέγονται συνολικά 41, 415 είδη απειλούμενων ειδών, 16,306 εκ των οποίων είναι στα όρια του αφανισμού, ενώ 785 έχουν ήδη εξαφανιστεί. «Κάθε μέρα που περνάει, ένα είδος εξαφανίζεται, καθώς η προστασία των ειδών δεν αποτελεί προτεραιότητα των τοπικών κυβερνήσεων», δήλωσε ο υπεύθυνος σύνταξης της λίστας, Craig Hilton-Tailor, στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Σημειώνεται ότι η «Κόκκινη Λίστα» αναγνωρίζεται διεθνώς ως η πιο αξιόπιστη αξιολόγηση των ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία κατηγοριοποιεί ανάλογα με τον κίνδυνο εξαφάνισης τους.

www.cosmo.gr

~ από Αποστόλης στο 13 Σεπτεμβρίου, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: