Δύσκολη η μάχη για την ονομασία

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί η αντιπαράθεση Αθήνας-Σκοπίων σε σύγκρουση Αθήνας-Ουάσιγκτον είναι ορατός. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να τοποθετηθούν ανοιχτά εναντίον της άσκησης βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας.
«Η μάχη δεν είναι εύκολη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρίας Ρόζμαρι ντι Κάρλο, η οποία, μετά τις συναντήσεις της με τη σκοπιανή πολιτική ηγεσία, ξεκαθάρισε ότι, κατά την αντίληψη της αμερικανικής διπλωματίας, η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε επίσης την αναφορά της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του (Ρ/Σ 9,84) είπε κάτι που για πρώτη φορά λέγεται επισήμως από ελληνικής πλευράς, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει λήξει ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διμερών διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων.

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρία Ρόζμαρι ντι Κάρλο, επανέλαβε χθες, ύστερα από συνάντησή της με το Σκοπιανό ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι, ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό το ζήτημα της ονομασίας και θέλουν λύση, αλλά υποστηρίζουν ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως FYROM, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Δύο σενάρια
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η ελληνική θέση δεν μεταβάλλεται και επαναλαμβάνουν τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Στις συζητήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων κυριαρχούν δύο σενάρια: το ένα είναι η κατάθεση μιας πρότασης σύνθετης ονομασίας από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.

Σε αυτήν την περίπτωση, εάν συμφωνούσαν και τα Σκόπια, θα έληγε η περιπέτεια. Και εάν δεν συμφωνούσαν, η ελληνική διπλωματία δεν θα έφερε το βάρος της απόρριψης και θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση τον Απρίλιο του 2008 να βάλει όρους στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας συνομιλιών για το όνομα, σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Απριλίου πρόσκληση για ένταξη, μαζί με την Αλβανία και την Κροατία, δεσμευμένη με ένα χρονοδιάγραμμα για το πρόβλημα της ονομασίας και την αλυτρωτική πολιτική της.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα μπορούσε να εκπνέει το 2009, όταν θα ολοκληρώνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ και ενώ θα ερχόταν η ώρα της κρίσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων-Ε.Ε. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο τώρα για να το χρησιμοποιήσει αργότερα, δίνοντας μια ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, εάν υποθέσουμε ότι η ΠΓΔΜ θα κάνει τέτοια προσπάθεια.

Χθες η κυρία Ντι Κάρλο συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και εξέφρασε την ανησυχία της για την ενταξιακή πορεία της χώρας, επισημαίνοντας την έλλειψη πολιτικής ομοφωνίας μεταξύ των κομμάτων και την ανυπαρξία συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων θεσμών του εκεί πολιτικού συστήματος.

Ανοίγουν θέμα μακεδονικής μειονότητας
Σενάρια για παραβίαση δικαιωμάτων των απογόνων Σλαβομακεδόνων

Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα είναι πιθανό να εγερθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών. Κατά τις ίδιες πηγές, εκ παραλλήλου, θα διατυπωθούν συντονισμένα καταγγελίες για παραβίαση δικαιωμάτων των απογόνων Σλαβομακεδόνων προσφύγων του Εμφυλίου Πολέμου και θα ξεκινήσει εκστρατεία για τη διεκδίκηση περιουσιών στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκοπιανή κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας συλλόγου με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων ώστε να πραγματοποιηθούν οργανωμένα προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αναζητηθεί η υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επιχείρηση διεθνοποίησης ενός τέτοιου ζητήματος προβληματίζει παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, που θυμούνται ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ συστηματικά υποστηρίζουν την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ όσο και στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να απεύχεται μια τέτοια εξέλιξη, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πυροδοτήσει ένταση στις διμερείς σχέσεις και θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να τοποθετηθούν και πάλι δημοσίως, όχι ασφαλώς υπέρ των ελληνικών θέσεων. Εφόσον εκδηλωθεί τέτοια προσπάθεια και εάν υπάρξουν διεθνείς πιέσεις η άμυνα της ελληνικής διπλωματίας θα είναι ο σεβασμός του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Ωστόσο, και επ’ αυτού θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή νομολογία αποδέχεται ως ατομικό αυτοπροσδιορισμό τις επωνυμίες ενώσεων, κάτι που η ελληνική Δικαιοσύνη κατά κανόνα δεν αποδέχεται. Ενας πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι το γεγονός ότι το μειονοτικό αποτελεί αγαπημένο θέμα και της τουρκικής διπλωματίας που, συστηματικά, προσπαθεί να αναδείξει θέμα «καταπίεσης» των μουσουλμάνων της Θράκης.

Ελεύθερος Τύπος

~ από Αποστόλης στο 11 Οκτωβρίου, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: